SlovenskoHrvaškoSrpskoEnglish

Zdravila za imunoterapijo

Imunoterapija je opredeljena kot edino vzročno zdravljenje alergijskih simptomov.

Zdravljenje z imunoterapijo je možno pri alergiji na sezonske alergene (pelod vetrocvetnih rastlin), stalno prisotne alergene (pršica, izločki domačih živali in plesni) ter pri alergiji na pike žuželk (čebele, ose, čmrlje, sršene).

Specifična imunoterapija z inhalatornimi alergeni (seznoski ali stalno prisotni) je postopek, pri katerem bolniku v podkožje vbrizgavamo sprva zelo majhne, nato pa vedno večje količine alergena, dokler bolnik normalno ne prenese takšne količine, kot je običajna količina, s katero pride v stik v naravi. V redkih primerih alergijsko bolezen z imunoterapijo povsem pozdravimo, žal pa ni učinkovita pri vseh bolnikih. Verjetnost, da bo imunoterapija koristila je večja, če je bolnik alergičen samo za en alergen. Tovrstna imunoterapija je možna pri alergijskem rinitisu in blagi do zmerni alergijski astmi. V zadnjem času se za zdravljenje alergijskega rinitisa uporablja tudi imunoterapija, ki jo bolnik izvaja doma, tako imenovana sublingvalna imunoterapija.

Nudimo vam zdravila za imunoterapijo z inhalatornimi alergeni Nizozemskega podjetja Hal Allergy. Na voljo so alergeni: breza, jelša, leskam, mešane trave, pšenica, pelin, okrasna kopriva, pršica in kombinacije.

Specifična imunoterapija s strupom čebele in ose je postopek, pri katerem spremenimo imunski odziv, tako da se ob ponovitvi pika ne razvije sistemska preobčutljivostna reakcija oziroma je ta lažje stopnje. Gre za postopek, pri katerem v telo v obliki podkožnih injekcij vnašamo industrijsko pripravljen strup ose ali čebele. Odmerki so sprva majhni in jih postopno večamo; sprva so razmiki med prejemanjem doz krajši, postopno pa jih daljšamo. Uvodna faza zahteva dvodnevno hospitalizacijo, nadaljevanje je ambulantno. Ob vsakem vnosu alergena v telo obstaja možnost lokalnega ali sistemskega zapleta. Pri bolnikih, ki so med imunoterapijo doživeli zaplet, postopek imunoterapije individualno prilagodimo. Postopek specifične imunoterapije po trenutno veljavni doktrini traja 5 let. Najboljši dokaz, da je bila imunoterapija uspešna, je podatek, da je bolnik ponoven pik prenesel brez zapletov. Specifično imunoterapijo s stupom čebele ali ose se svetuje bolnikom, ki so po piku doživeli težjo sistemsko preobčutljivostno reakcijo, ob kateri bolnik oteženo diha, čuti prehiter utrip srca, postane omotičen ali celo izgubi zavest. Včasih se za specifično imunoterapijo odloči tudi pri tistih bolnikih, ki so doživeli lažjo sistemsko preobčutljivostno reakcijo in so zelo ogroženi za ponovitev pika. Bolnike, ki so preobčutljivi za strup čebele ali čmrlja, zdravijo s čebeljim strupom; preobčutljive za strup ose in sršena pa s strupom ose.

Nudimo vam zdravila za imunoterapijo s strupom čebele in ose Nizozemskega podjetja Hal Allergy.

 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. / We use cookies to improve our website and your experience when using it. Za podrobnejšo obrazložitev si oglejte podrobnejše informacije.

Sprejemam piškotke / I accept cookies from this site