SlovenskoHrvaškoSrpskoEnglish

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine

Splošni pogoji spletne trgovine IRIS so sestavljeni v skladu z veljavno zakonodajo (Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1)).

S spletno trgovino IRIS upravlja IRIS, Mednarodna trgovina, d.o.o., Cesta v Gorice 8, 1000 Ljubljana, matična številka: 5302889000, davčna številka: SI59219173 (v nadaljevanju »Trgovina« ali »IRIS« ali »Ponudnik«), ki je tudi ponudnik storitev e-poslovanja.

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje spletne trgovine, pravice in obveznosti uporabnika ter urejajo poslovni odnos med ponudnikom in kupcem. Kupec je lahko fizična ali pravna oseba, upoštevajoč podatke posredovane ob registraciji in oddaji naročila. Fizična oseba je izključno tisti registrirani uporabnik, ki pridobiva ali uporablja blago in storitve za namene izven njegove poklicne ali pridobitne dejavnosti.

Kupec lahko kadarkoli v času pogodbenega odnosa zahteva predložitev splošnih pogojev poslovanja na papirju. Splošni pogoji poslovanja so na vpogled tudi na sedežu podjetja IRIS.

Svetujemo vam, da pred uporabo strani spletne trgovine pazljivo preberete pogoje poslovanja spletne trgovine. Z uporabo spletne trgovine IRIS potrdite svoje strinjanje z navedenimi pogoji, o čemer je uporabnik ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen. Če se s pogoji ne strinjate, vas prosimo, da ne uporabljate Spletne trgovine IRIS. Trgovec si pridržuje pravico do spremembe pogojev na spletnem mestu kadarkoli in brez vnaprejšnjega obvestila. Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila), zato vam priporočamo, da si redno ogledujete splošne pogoje poslovanja.

 

Dostopnost informacij

Podjetje IRIS se zavezuje, da bo kupcu še preden ga zavezuje pogodba ali ponudba, zagotovilo naslednje informacije:

1. podatke o podjetju IRIS (ime in sedež podjetja, matična številka),

2. kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),

3. bistvene lastnosti artiklov (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami) ter rok veljavnosti tega podatka,

4. dostopnost artiklov (vsak artikel, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku),

5. pogoje dostave artiklov (ter način, kraj in rok dostave),

6. cene, ki morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza in druge dajatve, ter rok veljavnosti tega podatka,

7. način plačila in dostave ali izpolnitve, ter rok veljavnosti tega podatka,

8. časovno veljavnost ponudbe,

9. rok, v katerem je možno odstopiti od pogodbe in pogoje za odstop (opis pravice do odstopa v skladu s 43.č ZVPot; v primerih, ko potrošnik v skladu s 43.č členom ZVPot nima pravice do odstopa, je o tem izrecno obveščen),

10. pojasnilo postopka s pritožbo, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Ponudba artiklov

Zaradi narave poslovanja prek spleta se ponudba spletne trgovine IRIS ažurira in spreminja pogosto in hitro.

Naročilo

Kupoprodajna pogodba med spletno trgovino IRIS in kupcem je v spletni trgovini IRIS sklenjena v trenutku, ko IRIS kupcu pošlje prvo potrditveno elektronsko sporočilo o statusu njegovega naročila. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za IRIS kot za kupca. Kupoprodajna pogodba (t.j. prvo elektronsko sporočilo o statusu naročila) je v elektronski obliki shranjena na strežniku podjetja.

Načini plačila

Spletna trgovina IRIS omogoča naslednje načine plačila:

 • z gotovino ob prevzemu (po povzetju) - v tem primeru celoten račun poravnate Pošti Slovenije ali paketnemu dostavljavcu ob prevzemu pošiljke
 • z nakazilom na račun podjetja IRIS po ponudbi/predračunu

Izdaja računa

Podjetje IRIS ob dostavi naročenih artiklov kupcu pošlje tudi račun v pisni obliki. V primeru osebnega prevzema na sedežu podjetja prejme kupec natisnjen račun za nakupljene artikle ob njihovem prevzemu. Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom ter podano obvestilo o pravici do odstopa od pogodbe. Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ne upoštevamo.

 

Cene

Vse cene v spletni trgovini IRIS so navedene v evrih (€) in vključujejo davek na dodano vrednost (DDV). Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo vnaprej določene veljavnosti. Cene se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila.

Kljub izjemnim naporom, da bi zagotovili najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V tem primeru, ali v primeru, da se cena artikla spremeni med obdelavo naročila, bo podjetje IRIS kupcu omogočilo odstop od nakupa.

Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod navedenimi pogoji.

Kupoprodajno pogodbo je mogoče skleniti le v slovenskem jeziku.

 

Izbor artiklov in oddaja naročila

Uporabnik zbere artikle, ki si jih želi in jih doda v košarico s klikom na gumb. Ko uporabnik zaključi z izbiranjem artiklov ter na spletni blagajni izpolni vse potrebne podatke, za preveritev vseh podatkov klikne na gumb »Preverite naročilo«. Spletna trgovina prejme naročilo samo v primeru, da kupec izpolni vse zahtevane podatke in v zadnjem koraku odda oziroma potrdi naročilo s klikom na gumb »Potrdite naročilo«.

Čez nekaj minut kupec dobi kopijo naročila v svoj poštni predal, naročilo pa se hrani tudi na strežniku ponudnika. Uporabniku je preko spletne strani www.iris.si dosegljivo v vsakem trenutku v njegovem uporabniškem profilu (po prijavi).

 

Popravljanje naročila

Kadarkoli med potekom nakupa lahko uporabnik v »Košarici« odstrani izbrane artikle z gumbom »V koš« (moder gumb na desni). Potem lahko z nakupom nadaljuje (izbere nekaj iz prodajnega programa na levi) ali s klikom na gumb »Potrdite naročilo« zaključi nakup.

 

Preklic naročila s strani uporabnika ali trgovine

Uporabnik lahko prekliče naročilo v roku dveh ur po oddaji naročila in sicer po elektronski pošti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

V elektronskem sporočilu obvezno navedite naslednje podatke:

- V naslovu sporočila: Preklic naročila

- V vsebini sporočila: Številka naročila, ime in naslov kupca

Naročilo lahko prekliče oziroma zavrne tudi spletna trgovina, če ugotovi, da ga pod navedenimi Pogoji poslovanja ne more izvesti.

Kupoprodajna pogodba je sklenjena, ko spletna trgovina po elektronski pošti potrdi naročilo. Po tem nobena od pogodbenih strank naročila ne more več preklicati ali spreminjati naročila.

 

Dobavni rok

Izdelke, ki so na zalogi, vam bomo v najkrajšem možnem času po pošti dostavili na vaš naslov. Lahko se zgodi, da se dobavni rok določenih izdelkov zaradi velikega povpraševanja nekoliko podaljša. Podjetje IRIS ne prevzema nobene odgovornosti za škodo, ki bi nastala zaradi daljših dobavnih rokov ali zaradi nedobave artiklov, ki jih podjetje IRIS nima na zalogi.

 

Dostava

Spletna trgovina IRIS omogoča naslednje načine dostave blaga:

 1. Dostava po pošti

Dostavo naročenega blaga na ozemlju Republike Slovenije opravlja Pošta Slovenije ali drugi paketni dostavljalec. V kolikor želite drugega paketnega distributerja, nas prosim kontaktirajte.

Stroški pakiranja in pošiljanja niso vključeni v ceno izdelkov. Cena za pošiljanje znaša 3,00 €.

V primeru naročila v vrednosti 100 € ali več, vam stroškov pakiranja in pošiljanja ne zaračunamo.

Pozor, pri plačilu po povzetju si Pošta Slovenije obračuna strošek vplačila. Ta strošek ni vračunan v kupnino ali naše stroške pakiranja in pošiljanja!

Za morebitno dostavo izven Republike Slovenije se obrnite na našo službo za stike s kupci, saj naročilo preko Spletne trgovine ni mogoče.

 1. Osebni prevzem

V kolikor ste iz Ljubljane ali njene okolice, lahko izberete možnost osebnega prevzema na sedežu podjetja, ki se nahaja na naslovu Cesta v Gorice 8, 1000 Ljubljana. Osebni prevzem je mogoč le v primeru, da kupnino nakažete vnaprej na transakcijski račun podjetja IRIS (plačilo po ponudbi/predračunu).

Osebni prevzem je mogoč le od ponedeljka do petka, med 8. in 15. uro. Prevzem se opravi v skladišču podjetja.

V primeru osebnega prevzema na sedežu družbe vam stroškov pakiranja in pošiljanja ne zaračunamo.

 

Vračilo blaga - Pravica do odstopa potrošnika od pogodbe

Potrošnik (navedeno velja izključno za fizične osebe, ki pridobijo artikel za namene izven svoje pridobitne dejavnosti) ima pravico, da v 14 dneh od prevzema artiklov prodajalcu nedvoumno sporoči, da odstopa od pogodbe na daljavo (spletnega nakupa), ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema artiklov.

Odstop od pogodbe potrošnik sporoči na e-naslov prodajalca: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   

Obrazec za odstop od pogodbe artiklov je uporabniku na voljo  tu (klik na: http://www.iris.si/images/pdf/Obrazec%20vracilo%20IRIS%20-%20HUM.pdf).

V primeru odstopa od pogodbe potrošnik prejeti artikel vrne skupaj z izpolnjenim obrazcem ali po pošti ali ga osebno prinese na naslov prodajalca: IRIS, Mednarodna trgovina, d.o.o., Cesta v Gorice 8, 1000 Ljubljana.

Vrnitev prejetih artiklov podjetju v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

Potrošnik mora artikel vrniti prodajalcu nerabljen, nepoškodovan, v nepoškodovani originalni embalaži in v nespremenjeni količini, razen če je artikel uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik.

Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila artiklov (ki se v primeru pošiljanja obračunava po ceniku dostavne službe). Artikel je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 14 dni od poslanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa). Pred vračilom nas obvestite na elektronski naslov ali nas pokličite na telefonsko številko, da se dogovorimo o najboljšem načinu vračila. Odkupninskih pošiljk ne sprejemamo.

Potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe pri pogodbah, katerih predmet je artikel, ki je bil izdelan po natančnih navodilih potrošnika, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo (npr. zamrznjena hrana), ki je hitro pokvarljivo ali kateremu je (v času vrnitve) že potekel rok uporabe. V kolikor so izdelki poškodovani ali rabljeni, si trgovina pridržuje pravico, da vračilo zavrne ali pa zaračuna ustrezno odškodnino.

Vračilo opravljenih plačil (kupnina + morebitna poštnina) bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih, se vračilo plačila kupcu izvede izključno z nakazilom na njegov transakcijski račun. Prodajalec lahko zadrži vračilo plačila, dokler ne prejme vrnjenega blaga ali dokler potrošnik ne pošlje dokaza, da je blago poslal nazaj, odvisno od tega, kateri dogodek se zgodi prej.

Pravico do vračila kupnine v primeru uveljavljanja garancije in stvarnih napak natančneje urejajo določila Zakona o varstvu potrošnikov.

 

Varovanje podatkov in zasebnost

Registracija in/ali vpis osebnih podatkov v spletno trgovino je nujen in izključno potreben samo za pravilno izvajanje storitev spletne trgovine, dostavo naročenega blaga ter za vodenje evidence naročil. Družba IRIS, Mednarodna trgovina, d.o.o. ne bo nikoli posredovala, prodala, dala v najem ali kako drugače trgovala z vašimi osebnimi podatki, temveč bo spoštovala vašo zasebnost in se skrbno varovala vaše osebne podatke v skladu z veljavnimi predpisi. Dostavni službi (npr. Pošta Slovenije) bomo zaupali le uporabnikov naslov za dostavo. Vaši osebni podatki ne bodo nikoli uporabljeni, če se ne strinjate z načinom uporabe. Uporabnikom je na voljo vpogled v podatke, ki jih hranimo o njih, preko njihovega uporabniškega računa, kjer lahko uporabniki po potrebi tudi spremenijo oziroma dopolnijo svoje podatke, vnesene ob registraciji.

Za potrebe poslovanja Spletna trgovina IRIS zbira naslednje uporabnikove podatke:

 • naslov elektronske pošte,
 • uporabniško ime in geslo (uporabnik ju določi sam),
 • ime in priimek,
 • naslov in kraj bivanja,
 • kontaktno telefonsko številko,
 • morebitni drug naslov za dostavo,
 • čas in datum registracije,
 • arhiv komunikacije s ponudnikom ter oddanih naročil,
 • ter ostale podatke, ki jih uporabniki vnesete v obrazec na spletnem mestu.


Za točnost podatkov, ki jih vnesete uporabniki, ne odgovarjamo.

Trgovec v spletnem mestu uporablja kar nekaj različnih varnostnih tehnologij za zaščito vaših podatkov in zasebnosti.

Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

Osnovne podatke o upravljavcu osebnih podatkov najdete tukaj (klik na: http://www.iris.si/sl/o-podjetju).

Naziv zbirke osebnih podatkov: Spletna trgovina IRIS - registrirani uporabniki

 

Komunikacija

Ponudnik bo z uporabnikom stopil v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje, in v skladu z določili ZEKom-1.

Oglasna elektronska sporočila bodo vsebovala naslednje sestavine:

 • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila,
 • pošiljatelj bo jasno razviden,
 • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike bodo označene kot takšne. Prav tako bodo jasno določeni pogoji udeležbe v njih,
 • jasno bo predstavljen način odjave od prejemanja oglasnih sporočil,
 • željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo ponudnik izrecno spoštoval.

 

Avtorske pravice

Spletna trgovina IRIS in vsi podatki, opisi izdelkov, programska koda, tehnologije, slike artiklov in grafika ter ostali nenašteti elementi prikazani na spletnem mestu ponudnika so zaščiteni z Zakonom o avtorskih pravicah in drugimi zakoni in uredbami avtorskega prava in jih brez predhodnega pisnega dovoljenja ni dovoljeno reproducirati ali uporabljati. Blagovne znamke in logotipi priznanih podjetij so v njihovi lasti.

 

Odgovornosti

Ponudnik se trudi po svojih najboljših močeh, da bi spletno mesto vključevalo točne in ažurne informacije o izdelkih in cenah. Vendar pa ponudnik ne daje garancije ali jamstva za točnost informacij, prav tako pa ne prevzema nobene odškodninske ali druge odgovornosti za napake v vsebinah spletnega mesta. Slike artiklov so simbolične in ne predstavljajo dejanskega stanja in ne zagotavljajo lastnosti izdelka (barva, kvaliteta reprodukcije).

Ponudnik stremi k najvišji mogoči stopnji ažurnosti in pravilnosti objavljenih podatkov na spletnem mestu. Kljub temu pa lahko zmanjšana stopnja delovanja uporabljene tehnološke rešitve, vnos, prenos ali pa kakršnakoli druga obdelava podatkov povzroči napako, ki je prikazana na spletnem mestu. V primeru, da obiskovalec spletne strani ocenjuje, da gre za napačno prikazan podatek, lahko ponudniku to sporoči na kontaktne naslove. Ponudnik ni odgovoren za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost podatkov in tudi ne za morebitno škodo, nastalo zaradi uporabe netočnih ali nepopolnih informacij ter nezmožnosti dostopa in uporabe informacij na teh spletnih straneh.

 

Pravno obvestilo

Za spletno trgovino IRIS veljajo tudi določila, zapisana v Pravnem obvestilu (klik na: http://www.iris.si/sl/pravno-obvestilo), v kolikor ti pogoji poslovanja ne vsebujejo posebnih določb, ki drugače urejajo posamezno področje. V tem primeru se za Spletno trgovino IRIS uporabljajo določbe teh pogojev poslovanja.

 

Pritožbe in spori

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniških sporov nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo zaradi reševanja spora, kar je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

 

Služba za stike s kupci

Lahko nas kontaktirate na spodnje naslove in z veseljem vam bomo odgovorili na morebitna vprašanja ali dali dodatna pojasnila.

Po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Po telefonu: 01 200 66 73 ali 01 200 66 46

Po pošti: IRIS, Mednarodna trgovina, d.o.o., Cesta v Gorice 8, 1000 Ljubljana

 

Želimo vam prijeten in ugoden nakup!

 

Datum zadnje spremembe: 10.11.2015

 

Ti Splošni pogoji poslovanja Spletne trgovine IRIS so objavljeni na spletnem naslovu: http://www.iris.si/sl/pogoji-poslovanja

 

 

Shranite si ta dokument v obliki dokumenta pdf_small PDF.

pdf_small Obrazec za vračilo

 

 

 

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. / We use cookies to improve our website and your experience when using it. Za podrobnejšo obrazložitev si oglejte podrobnejše informacije.

Sprejemam piškotke / I accept cookies from this site